Provoz hasičských vozidel na SR

Zdravím vás kolegové hasiči. Prostřednictvím ÚOR Represe SH ČMS vám zasíláme dosti zásadní informaci o provozu hasičských…

Zdravím vás kolegové hasiči.
Prostřednictvím ÚOR Represe SH ČMS vám zasíláme dosti zásadní informaci o provozu hasičských vozidel na komunikacích ve Slovenské republice, které podléhají hrazení mýtného. Na celostátním semináři jsme zaznamenali informaci o problému ohledně pokuty, která dorazila ze Slovenska jednomu příhraničnímu SDH, které bylo v rámci družební návštěvy u hasičů na Slovensku. Pokuta činila 150. Euro. Dotyčnému SDH jsme poradili, aby správnímu orgánu v SR zaslali potvrzení o zařazení do IZS, neboť mezi ČR a SR platí mezinárodní úmluva.
      Bohužel musíme konstatovat, že jsou známi další případy udělení pokut. Bližším pátráním na správních úřadech u sousedů, se podařilo zjistit, že hrazení mýtného má od 1.1.2024 na Slovensku ve správě nová společnost, která nějakým způsobem neřeší vozidla IZS cizích států.  Tento problém není jen u vozidel JSDHO, ale zcela jistě i u vozidel HZS ČR.  A nevztahuje se jen na vozidla nad 3,5 t. ale i na osobní vozidla! Získanou informaci samozřejmě obratem předáváme i kolegovi plk. Ing. Martinu Legnerovi z MV – GŘ HZS ČR.
      Informujte prosím dobrovolné hasiče, zejména z příhraničí se SR o vzniklém problému. O vývoji situace vás budeme neprodleně informovat.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *